Ειρήνη Γεωργαλλά
Γιατί λάτρεψα το βιβλίο "Time" του σεφ Gill Meller
Updated: May 8, 2020
Kάποια βιβλία μαγειρικής δεν αποτελούν απλή καταγραφή συνταγών και σε κάνουν να τα ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Οι φίλοι μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα ξέρουν την αγάπη και την εμμονή μου με το φαγητό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές παίρνω ως δώρο βιβλία με θεματολογία φαγητών και κυρίως, βιβλία συνταγών. Ο ενθουσιασμός μου είναι κάθε φορά το ίδιο μεγάλος, όμως είναι κάποια που κερδίζουν την καρδιά μου και καταλήγω να τα ξεχωρίζω από τα υπόλοιπα. Ένα από αυτά λοιπόν, είναι το βιβλίο “Time: a year and a day in the kitchen” του Βρετανού σεφ Gill Meller.
Ο τίτλος και μόνο, σε προϊδεάζει ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απλή καταγραφή συνταγών. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όπου ο χρόνος έχει αποκτήσει διαφορετικό νόημα για τον καθένα από μας, η εξερεύνηση του γίνεται ακόμη πιο δελεαστική. Με το γύρισμα της πρώτης σελίδας, ο πρόλογος του σεφ σε αιχμαλωτίζει:
«Τι σκέφτεστε όταν σκέφτεστε το χρόνο; Ο χρόνος είναι χθες. Ο χρόνος είναι αύριο. Ο χρόνος είναι το κλάσμα δευτερολέπτου που σου ανήκει, τώρα. Τώρα έφυγε.»
Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και κατακλύζεται από συναίσθημα και αναμνήσεις. Ο Meller είχε χάσει τη μητέρα του ένα χρόνο πριν την έκδοση και το φαγητό και η επιρροή της είναι εμφανή στοιχεία από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάνοντας μια αναδρομή στην παιδική του ηλικία, ο σεφ συνδέει το χρόνο με τις κουζίνες στις οποίες μεγάλωσε. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει «η κουζίνα είναι η ψυχή του σπιτιού και είναι το μέρος όπου τρεφόμαστε και μεγαλώνουμε. Είναι εκεί όπου νιώθουμε - ή νιώθαμε στο παρελθόν - ασφάλεια». Εξού και το βιβλίο του είναι εμπλουτισμένο με φωτογραφίες από τις κουζίνες αγαπημένων του προσώπων. Για να «δημιουργήσει θόρυβο» γύρω από αυτά τα θεμελιώδη δωμάτια στα οποία καθορίζεται το τί τρώμε, πώς τρώμε και με ποιους τρώμε.

Οι συνταγές διαχωρίζονται σε τρεις ενότητες - Πρωί, Μέρα και Βράδι – οι οποίες στην ουσία αντικατοπτρίζουν το πρωινό, μεσημεριανό και το βραδινό κι έπειτα, χωρίζονται στις τέσσερις εποχές. Τα φρούτα και τα λαχανικά κατέχουν εξίσου σημαντική θέση με το κρέας και το ψάρι. Ο Meller είναι θερμός υποστηρικτής της εποχιακής μαγειρικής και της αξιοποίησης των υλικών και των φυσικών τους χαρακτηριστικών στο έπακρο. Το μαγειρικό του στιλ είναι απλό και - τις περισσότερες φορές - γρήγορο, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες ή ζόρικες τεχνικές.
Τρανό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η ψητή σελινόριζα, την οποία απλά τοποθετείς στο φούρνο για ένα δίωρο, χωρίς καν να την ξεφλουδίσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι η «σάρκα» της μαλακώνει με τον πιο όμορφο τρόπο, διατηρώντας την υγρασία, τη γεύση και το γήινο χαρακτήρα της. Το μόνο που πρέπει να κάνεις στη συνέχεια για να τη στέψεις βασίλισσα του γεύματος, είναι να προσθέσεις εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
Από την άλλη, είναι κι εκείνες οι συνταγές που θα ήθελες να «φορέσεις» στις Κυριακές σου και, παρέα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να δημιουργήσεις αναμνήσεις που θα κρατήσουν για μια ζωή. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο ψητό χοιρινό με τραγανή πέτσα, μήλα, σπόρους μάραθου, φασκόμηλο, λεμόνι και θυμάρι που σε τυλίγει με νοστιμιά και σου ζεσταίνει την ψυχή.
Δε λείπουν βέβαια και οι συνταγές που αποτελούν από μόνες τους το λόγο για να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι. Άλλοτε γλυκές, όπως τα ψωμάκια με σύκο και μαρμελάδα πορτοκάλι, κι άλλοτε αλμυρές και στιβαρές, όπως τα flat breads με πατάτα και άγριο σκόρδο, που συνοδεύονται άψογα με τηγανητά αβγά.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και γεμάτος με φαγητά που σε κάνουν να θες να μπεις ευθύς αμέσως στην κουζίνα και να αρχίσεις να δημιουργείς. Όπως πολύ εύστοχα το έθεσε η Nigella Lawson, «θέλω να φάω όλο το φαγητό αυτού του βιβλίου». Κι εδώ ακριβώς έγκειται το μυστικό της επιτυχίας του.
*Ο Gill Meller είναι σεφ, βραβευμένος συγγραφέας φαγητού, στιλίστας τροφίμων και δάσκαλος μαγειρικής. Ο Gill συνεργάζεται στενά με τον Hugh Fearnley-Whittingstall και το River Cottage κι εμφανίζεται τακτικά στη διάσημη ομώνυμη σειρά του Βρετανικού Channel 4. Είναι παραγωγός βίντεο συνταγών για το κανάλι τροφίμων του River Cottage και διδάσκει τόσο στη σχολή River Cottage Cookery School, όσο και διεθνώς. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, άρθρα για τον Observer, Guardian, Waitrose Food, Telegraph και Country Living και διατηρεί μηνιαία στήλη συνταγών στο βραβευμένο περιοδικό Delicious magazine. Το πρώτο βιβλίο του Gill, Gather (2016), κέρδισε το Βραβείο Fortnum & Mason για το Καλύτερο Ντεμπούτο Βιβλίου Φαγητού και το Time (2018) προτάθηκε για το Guild of Food Writers Cookbook of the Year.
**Το βιβλίο “Time” δημοσιεύτηκε το 2018. Περί τα τέλη Μαΐου του 2020 αναμένεται η έκδοση του νέου βιβλίου του Gill Meller που τιτλοφορείται “Root, Stem, Leaf, Flower” που εισηγείται μικρές αλλαγές στον τρόπο που μαγειρεύουμε και τρώμε, με στόχο τη μείωση του αντίκτυπου του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά και στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας.