top of page
  • Writer's pictureΕιρήνη Γεωργαλλά

Πώς σχεδιάζουν οι πόλεις ανά το παγκόσμιο να διαχειριστούν το άνοιγμα των εστιατορίων

Με τον κόσμο να μετατοπίζεται στο επόμενο στάδιο της κρίσης του κορωνοϊού, η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει το "να ζούμε με τον ιό", αλλά όλοι αναρωτιόμαστε: πώς θα λειτουργούν τα εστιατόρια στη νέα κατάσταση πραγμάτων;


Είναι αδύνατο να πούμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό όχι μόνο με πολύ αργούς ρυθμούς, αλλά και γενικά σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές στατιστικές για τα ποσοστά μετάδοσης. Η πιθανότητα ενός δευτέρου, πιο σοβαρού lockdown παραμένει πραγματικότητα και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υπόψη και αυτό το ενδεχόμενο.


Είναι πολλές οι ιδέες σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της κοινωνικής απόστασης σε ένα λειτουργικό εστιατόριο, όπως εγκατάσταση Plexiglas, καμερών θερμικής απεικόνισης και έκδοση πιστοποιητικών ασφάλειας.


Ακολουθεί μια σύντομη ματιά στις προτάσεις που εξετάζονται σχετικά με το άνοιγμα των εστιατορίων στην επόμενη φάση της κρίσης του κορωνοϊού.


Βίλνιους

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο με την προοδευτική ιδέα της να γίνει το κέντρο της πόλης πεζόδρομος, που στην πραγματικότητα θα λειτουργεί ως ένα τεράστιο υπαίθριο εστιατόριο και καφέ. Η ιδέα είναι πλήρως λογική και ο κόσμος θα παρακολουθεί για να δει πόσο αποτελεσματική θα αποδειχτεί αυτή η λύση.


«Όλοι (κάτοικοι και πολίτες του Βίλνιους) είναι περισσότερο από χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι και τους έχουν λείψει τα αγαπημένα τους μέρη. Αλλά και οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι πραγματικά ευγνώμονες γι' αυτό, καθώς είναι ένας τρόπος να αναζωογονήσουν την επαγγελματική τους δουλειά, τη ζωή τους και την οικονομία γενικότερα», είπε η Leva Pikžirnytė, κάτοικος του Βίλνιους.


«Οι άνθρωποι πεθύμησαν να κοινωνικοποιηθούν και να βγουν έξω, ειδικά τώρα που όλα ανθίζουν και το Βίλνιους είναι ένας πράσινος παράδεισος, ζωντανός, πολύχρωμος και πάλι. Τα food trucks μπορούν επίσης να εργάζονται ελεύθερα στην πόλη – όλοι είναι εξαιρετικά χαρούμενοι».


«Οι άνθρωποι φαίνονται προσεκτικοί και φορούν μάσκες, όλοι προσπαθούν να κρατούν την απαιτούμενη απόσταση, αλλά γενικά, επιθυμούν να επιστρέψουν στην ομαλότητα και στους αγαπημένους τους δρόμους και καφετέριες/εστιατόρια και να τα υποστηρίξουν».


Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διατρέχει και το μεγαλύτερο κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος, λαμβάνοντας υπόψη την πυκνότητα του πληθυσμού. Ο δήμαρχος De Blasio σχεδιάζει να διαθέσει 100 μίλια δρόμων στους πεζούς. Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα υπαίθρια καθίσματα για εστιατόρια. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου, ο de Blasio χαρακτήρισε την πιθανότητα «ενδιαφέρουσα». Η διοίκηση «το σκέφτηκε» και «ξεκίνησε συζητήσεις», είπε, αν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν σχέδια. Συνέχισε λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να υπάρχουν περισσότερα καθίσματα εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους».


Λος Άντζελες

Ο τομέας φιλοξενίας της πόλης θέλει απεγνωσμένα να επιστρέψει στη δουλειά, αλλά οι προϋποθέσεις που θα ισχύουν σε αυτήν κατά τη 2η φάση δεν είναι καθόλου σαφείς. Έχει προταθεί όπως τα εστιατόρια επιτρέπεται να έχουν χωρητικότητα μόνο 50% και φυσικά, να πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής για το προσωπικό και τους επισκέπτες.


Η υπηρεσία takeout θα στηρίξει τον τομέα, αλλά θα πρέπει να εισαχθούν μέτρα για διαχείριση των ουρών, της απόστασης, της υγιεινής και της θερμοκρασίας των πελατών. Υπάρχει καθολική αντίληψη στον κλάδο ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να υποστηρίξει τα εστιατόρια και ότι θα πρέπει να αλλάξει εάν ο τομέας πρόκειται να ανακάμψει. Υπάρχουν επίσης αιτήματα για να δοθούν δρόμοι και χώροι στάθμευσης στους πεζούς, έτσι ώστε τα εστιατόρια και οι καφετέριες να μπορούν να τα εκμεταλλευτούν.


Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια πολύ σοβαρή κρίση για την υγεία, οπότε το άνοιγμα των εστιατορίων φαίνεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μακριά. Ωστόσο, για όταν το κάνουν, υπάρχουν προτάσεις για ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η κοινωνική απόσταση θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ουρές για να μπει κανείς στο χώρο ή για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Θα πρέπει να μετρούνται οι θερμοκρασίες των πελατών και του προσωπικού στην είσοδο. Υπάρχει επίσης μια άλλη πρόταση για να «παραδίδεται» το φαγητό σε ένα άδειο τραπέζι στο εστιατόριο, από όπου θα μπορεί ο πελάτης να το παραλάβει. Η χωρητικότητα των εστιατορίων αναμένεται να μειωθεί στο 55%. Σίγουρα η επιλογή του εξωτερικού χώρου είναι πιο περιορισμένη σε μια χώρα όπως η Αγγλία που καταγράφει υψηλές βροχοπτώσεις κάθε καλοκαίρι.


Μιλάνο

Η κύρια πόλη στην καρδιά της πιο πληγείσας περιοχής της Ευρώπης σχεδιάζει μια αργή και σταδιακή επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, η σταδιακή άρση των περιορισμών δεν προβλέπει άνοιγμα των μπαρ ή εστιατορίων μέχρι την 1η Ιουνίου. Η πόλη ανακοίνωσε ότι 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) δρόμων θα χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι, με μια γρήγορη και πειραματική διαδικασία, για επέκταση των ποδηλατόδρομων και των πεζόδρομων. Η επέκταση των πεζόδρομων θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερους εξωτερικούς χώρους για τα εστιατόρια, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί. Το Μιλάνο επωφελείται από τον καλό, ξηρό καιρό το καλοκαίρι και δεν είναι παράλογο να φανταστούμε ότι τα πάρκα της πόλης θα μετατραπούν σε χώρους εστίασης για τους κάτοικους.


Τέξας

Ο κυβερνήτης της πολιτείας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι οι χώροι εστίασης μπορούν να ανοίξουν εν μέρει με χωρητικότητα μόλις 25% από την 1η Μαΐου, με στόχο τη σταδιακή αύξηση της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.


Μαδρίτη

Αυτόν τον μήνα, ο δήμαρχος της Μαδρίτης, José Luis Martínez-Almeida, δήλωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει τη μείωση της χωρητικότητας σε εστιατόρια, τη διεύρυνση των εξωτερικών χώρων καθισμάτων και την εγκατάσταση διαχωριστικών επιφανειών για τους πελάτες.


"Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατό - τηρώντας παράλληλα τους κανόνες κοινωνικής απόστασης - έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους και να επανεκκινήσει η οικονομία", δήλωσε στο ισπανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Espejo Público.


Βιέννη

Η Αυστρία ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα εστιατόρια από τις 15 Μαΐου. Οι πελάτες θα πρέπει να προβαίνουν σε κρατήσεις εκ των προτέρων για να επιτρέψουν την ομαλή κυκλοφορία και την ιχνηλάτηση επαφών. Οι επισκέπτες θα περιορίζονται σε τέσσερις ανά τραπέζι και θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση μεταξύ των ομάδων. Θα εφαρμοστεί επίσης αυστηρή πολιτική μάσκας και γαντιών.


Παρίσι

Τα γαλλικά εστιατόρια και καφετέριες επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά από τις 2 Ιουνίου, αλλά η οριστική απόφαση για αυτό θα ληφθεί στα τέλη Μαΐου. Η γαλλική κυβέρνηση παραμένει πολύ προσεκτική και οι περιορισμοί θα αρθούν αργά. Οποιαδήποτε επανέναρξη είναι υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού παραμένει κάτω από το 1.


Βερολίνο

Η Γερμανία δεν έχει ακόμη θέσει ημερομηνία για να ανοίξει ξανά τα εστιατόρια, αλλά πιστεύεται ότι η γερμανική πρωτεύουσα θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» πριν από πολλές άλλες πόλεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων μειώνοντας τον ΦΠΑ από 19% σε 7% από την 1η Ιουλίου. Ο γερμανός υπουργός οικονομίας Peter Altmaier φέρεται να εξετάζει ένα «ταμείο διάσωσης για γαστρονομία», εκτός κι αν το άνοιγμα καταστεί δυνατό πολύ πιο σύντομα.


Σίδνεϊ

Οι αριθμοί της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι ενθαρρυντικοί, ως εκ τούτου ορισμένοι κύκλοι προωθούσαν το άνοιγμα εστιατορίων από τις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πολύ βεβιασμένο. Τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ θα μπορούν να ανοίξουν ξανά από την Παρασκευή 15 Μαΐου.


Πηγή



Φωτογραφία: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/food">Food photo created by lifeforstock - www.freepik.com</a>

439 views0 comments
bottom of page