Ειρήνη Γεωργαλλά
Σεφ σε καραντίνα: ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης μας φτιάχνει pancakes σουφλέ
Η γνωστή ρήση λέει «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Και στην περίπτωση της καραντίνας, ένα από τα καλά, είναι ότι οι σεφ μαγειρεύουν στο σπίτι και μοιράζονται μαζί μας τις συνταγές τους!

O Aλέξανδρος Τσιοτίνης είναι ο σεφ και ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου CTC στην Αθήνα. Στην Κύπρο τον γνωρίσαμε και ως τον executive chef του εστιατορίου Marbre Fusion Grill, που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Radisson Blu στη Λάρνακα.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, η επαγγελματική σταδιοδρομία του Αλέξανδρου είναι εντυπωσιακή αφού είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα εστιατόρια στον κόσμο. Εκεί είχε την ευκαιρία να θητεύσει στο πλάι τεράστιων μορφών στο χώρο της παγκόσμιας γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων ο Alain Passard, η Helenne Darroze, ο Eric Frechon και ο Pascal Barbot, με αυτούς να γίνονται εν τέλει “οι μεγάλοι μου δάσκαλοι” όπως ο Αλέξανδρος με σεβασμό τους χαρακτηρίζει όταν αναφέρεται σε αυτούς.
Το πιάτο “Ρίζες της Ελλάδας” του χάρισε την 1η θέση για τη ζώνη της Μεσογείου στον διεθνή διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef of the Year 2015, διεκδικώντας τον παγκόσμιο τίτλο.
Αυτό το διάστημα ο Αλέξανδρος συμμετέχει στην πρωτοβουλία Cook4Heroes, όπου διάφοροι οι σεφ μαγειρεύουν για το προσωπικό της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα. Παράλληλα, όντας ακούραστο πνεύμα μαγειρεύει στο σπίτι και μοιράζεται με τους οπαδούς του στα social media τις συνταγές του.
Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή του για pancakes σουφλέ!
Υλικά
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 γρ. baking powder 15 ml. γάλα Ξύσμα από 1 λάιμ 2 κρόκους αυγού 2 ασπράδια αυγού 25 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το baking powder μαζί με το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ξύσμα από ένα λάιμ. Παράλληλα, χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ. Μόλις αρχίσουν να αφρίζουν, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή η μαρέγκα μας. Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα και βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι και το αλείφουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα των pancakes στο τηγάνι (να είναι αρκετά φουσκωτό) και αφήνουμε για δύο λεπτά σε χαμηλή φωτιά, καλύπτοντας με το καπάκι. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά. Το μείγμα μας δίνει γύρω στα 6 pancakes των 65 γρ. το καθένα. Σερβίρουμε με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου.
Πηγές: www.athinorama.gr, www.ctc-restaurant.com