top of page
  • Writer's pictureΕιρήνη Γεωργαλλά

Το chocolate soufflé του Jordi Roca

Updated: Apr 19, 2020

Όταν ο καλύτερος pastry chef του κόσμου σε προκαλεί με μια συνταγή chocolate soufflé, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υπακούσεις!

Ο Jordi Roca είναι ο μικρότερος από τους τρεις αδερφούς Roca του εστιατορίου El Celler de Can Roca που βρίσκεται στη Χιρόνα της Ισπανίας. Το εστιατόριο είναι βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, ενώ το 2013 και το 2015 αναδείχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου από το περιοδικό Restaurant (το 2011, 2012, 2014 και 2018 κατέλαβε τη δεύτερη θέση). Ο ίδιος αναδείχθηκε ως ο καλύτερος pastry chef στα The Best Chef Awards της περασμένης χρονιάς.


Ένα μήνα πριν από τον περιορισμό στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο σεφ εγκαινίασε το Casa Cacao, ένα από τα πιο προσωπικά του έργα μέχρι σήμερα, εμπνευσμένο από το πάθος του για σοκολάτα. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τύπου boutique, το οποίο στεγάζει ένα εργαστήριο σοκολάτας, ακριβώς στην καρδιά της Χιρόνα. Προφανώς, το ντεμπούτο του ξενοδοχείου αμαυρώθηκε από τα γεγονότα που ξετυλίχθηκαν αμέσως μετά. Ο νεότερος αδερφός των Roca αξιοποιεί το χρόνο της απομόνωσης για να σκεφτεί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η βιομηχανία εστίασης και φιλοξενίας, αφού τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό.


"Αυτές τις μέρες φαντάζομαι τι είδους σενάριο μας περιμένει", δήλωσε ο Jordi. Η βιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια περίπλοκη κατάσταση. Τα εστιατόρια δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο “business as usual” όταν τελειώσει η πανδημία και τα μελλοντικά μέτρα και συστάσεις θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στους χώρους και τις ρουτίνες τους.

«Αυτές τις μέρες φαντάζομαι τι είδους σενάριο μας περιμένει», δήλωσε ο Jordi. Η βιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια περίπλοκη κατάσταση. Τα εστιατόρια δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο “business as usual” όταν τελειώσει η πανδημία και τα μελλοντικά μέτρα και συστάσεις θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στους χώρους και τις ρουτίνες τους. Ο σεφ και τα αδέρφια του έχουν δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό συγκρότημα γύρω από το διάσημο εστιατόριο El Celler de Can Roca. Τώρα μελετούν διαφορετικές λύσεις για τη διασφάλιση της εργασίας των συνεργατών τους και της ευημερίας των πελατών τους. Μια κατάσταση που θα απαιτήσει από εμάς «να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις λειτουργίες υπό τις νέες συνθήκες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, σκεφτόμαστε πώς θα είναι η δυναμική στις αίθουσες εστίασης ή στο Casa Cacao, το ξενοδοχείο που μόλις ανοίξαμε, τόνισε.


Ο σεφ από τη Χιρόνα πιστεύει ότι το lockdown θα είναι ένα σημείο καμπής. «Βιώνω όλα αυτό με παραίτηση κι ένα αίσθημα περιορισμένης ενέργειας. Ανυπομονώ να ξανασυναντηθώ με την ομάδα και να επιστρέψω στη δουλειά που αφήσαμε στη μέση, αλλά υπό αυτό το νέο πρίσμα και δοκιμάζοντας νέες φόρμουλες», σημείωσε.


Πριν από μερικές μέρες, όντας περιορισμένος στο σπίτι, ξεκίνησε στο Instagram ένα challenge με «cholocate soufflé», δίνοντας τη συνταγή και οδηγίες εκτέλεσης προς τους οπαδούς του στα social media. Εκατοντάδες ακολούθησαν τις οδηγίες του… με μικτά αποτελέσματα. Σου δίνω πιο κάτω τα υλικά και τις οδηγίες του και το μόνο που απομένει είναι να σας ευχηθώ καλή τύχη!

Υλικά:

2 αβγά

40 γρ. ζάχαρη

50 ml νερό

50 γρ. σοκολάτα

Λάδι

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε το νερό.

Ρίξτε το μέσα στη σοκολάτα και ανακατέψτε.

Ξεχωρίστε τους κρόκους των αβγών και ανακατέψτε τους με τη σοκολάτα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C.

Αναμείξτε τα ασπράδια των αβγών με τη ζάχαρη σε ξεχωριστό μπωλ.

Χτυπήστε τα ασπράδια των αβγών μέχρι να πετύχετε «σφιχτές κορυφές».

Ανακατέψτε απαλά τα ασπράδια μέσα στο μείγμα σοκολάτας.

Λαδώστε τις φόρμες και γεμίστε μέχρι το μισό με το μείγμα.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου και βάλτε μέσα τις φόρμες.

Ψήστε 5-7 λεπτά ή μέχρι να δείτε το soufflé να φουσκώνει.Πηγή: www.bbva.com

111 views0 comments
bottom of page